Srbija: V zapor zaradi šala na obrazu!

November 28, 2009 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Srbija: V zapor zaradi šala na obrazu!

Včeraj so na hrvaškem spletnem portalu objavili članek z naslovom V zapor zaradi šala na obrazu!

Tudi v sosednji Srbiji oblast ne more najti način, s katerim bi rešili problem huliganizma, še posebej tistega, ki cvete na nogometnih stadionih. V Srbiji so zakon o navijačih sprejeli leta 2003, od takrat je dvakrat doživel spremembe in dopolnitve, določila zakona pa so nekajkrat poostrili. Pripravlja se tudi tretja sprememba, no tamkajšnja javnost svetuje, da naj namesto nenehnih poostritev zakona, vlada končno razmisli tudi o njegovi uporabi.

Zveni znano?

Po informacijah, ki so jih septembra objavili srbski mediji, je v Beogradu registriranih 2300 ekstremnih navijačev. Torej več kot 2000 tistih najbolj vročekrvnih s policijskim dosjejem. Dejstvo, da za morebitne kršitve zakona ni odgovarjal še noben vodja navijaških skupin, govori zadosti o uporabi zakona, se strinja javnost.

Medtem pa oblast napoveduje novi, še bolj poostreni zakon, po katerem bodo z zaporom kaznovali vsakega navijača s šalom na obrazu, s čimer bi poskušali zakriti svojo identiteto med udejstvovanjem v neredih na stadionu.

Navijači, ki bodo na tekmah nosili šale preko lica z namenom zakrivanja identitete, čaka zaporna kazen od 30 do 60 dni, kakor tudi denarna kazen od 50.000 do 150.000 dinarjev, je napovedal državni tajnik Ministrstva za pravosodje, Slobodan Homen, katerega izjavo je posredoval srbski Alo.

Minister je še dodal, da so za kazenska dela, povzročena v skupini, predvidene zaporne kazni od dveh do deset let, za vodjo ekscesa pa od tri do dvanajst let zapora. Kako bo policija dokazala, kdo je vodja ekstremne skupine, bomo še videli.

Novi zakon prav tako prepoveduje preprodajo vstopnic; tako bo lahko ena oseba kupila največ sedem vstopnic v kompletu.

V hrvaški zakon, resda sredi tretje spremembe, so uvrstili poglavje o prepovedi maskiranja, ampak podpredsednica Vlade Đurđa Adlešić je v drugem branju stališče ublažila in pojasnila, da se zakrivanje obraza ne bi smatralo kot protizakonito dejanje, če zakrita oseba ne povzroči kaj protizakonitega. V istem branju je ublažena tudi odredba o odvzemanju potnih listov.

Izviren članek lahko preberete s klikom na povezavo.

Bomo videli, kako bo zakonodajni organ zapletel situacijo. V navalu pandemske gripe bi znali iz tega naslova pasti marsikatere obtožbe proti navijačem. Tudi v Sloveniji se menda pripravlja novi zakon o navijačih. Čez določen čas bomo ugotavljali, koliko nedolžnih žrtev bo padlo zaradi nekaj posameznikov, ki bi se jih določeni subjekti radi enkrat za vselej znebili.

Okrnjen prvoligaški vikend

November 27, 2009 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Okrnjen prvoligaški vikend

GORGONE LENDAVA

V soboto, 28.11.2009 ob 17. uri čaka nas in naš klub gostovanje v Velenju. Vsi tisti, ki bi se radi udeležili gostovanja, javite to znanim članom najkasneje do petka zvečer, da se lahko pravočasno organizira prevoz.

Povzeto po spletni strani Gorgon

VIOLE MARIBOR

V soboto proti Gorici ob 16.30

ZBOR OD 14.00 DALJE NA MAISTRU!

Povzeto po spletni strani Viol

GREEN DRAGONS LJUBLJANA

Petek, 27.12.2009 ob 19:15 – Olimpija – Jesenice (info o zboru in kartah bo objavljen kasneje)

Ovčice…

V petek, 27.11.2009 je na sporedu hokejski derbi na naših tleh. Tako kot košarkarjem je potrebno tudi hokejistom kljub slabim rezultatom stati ob strani. Kje ste sedaj vsi tisti, ki ste še nedolgo nazaj redno hodili na hokejske tekme? Takrat, ko so rezultati, so navijači vsi! Klubu je potrebno stati ob strani tudi ob slabih rezultatih.

Ker je na sporedu derbi, se spodobi, da do vrha napolnimo našo tribuno in še enkrat več pokažemo fantičem iz Jesenic kaj je pravo navijanje. Karte se dobijo eno uro pred začetkom tekme, pred vhodom na našo tribuno. Na tribuni bodite zaradi koreografije 15 minut pred tekmo! Tekma se začne ob 19.15 uri.

Sobota, 28.11.2009 ob 13:30 Olimpija Ljubljana -Interblock

Povzeto po spletni strani Dragonsov

CELJSKI GROFJE CELJE

Tekma s Koprom prestavljena

Celje, 26. novembra

Tekma 19. kroga Prve Lige med Koprom in CM Celjem, ki bi morala biti odigrana v nedeljo, je prestavljena zaradi bolezni koprskih nogometašev.

Koprčani so že včeraj dopoldne na vodstvo tekmovanja naslovili prošnjo za preložite, saj je bolnih kar devet nogometašev. Združenje prvoligašev je danes ugodilo prošnji vodilne ekipe našega prvenstva, tekma pa bo najbrž odigrana 12. decembra. Naslednje prvenstveno srečanje Celjane čaka v sredo, 2. decembra, ko bo na Areni Petrol gostovala Drava.

Povzeto po forumu CG (povezava do spletne strani CG)

Katere stvari najraje prebirate na fotoultras.si

November 25, 2009 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Katere stvari najraje prebirate na fotoultras.si

Rezultati ankete, na katero ste lahko odgovarjali od 3. avgusta do 25. novembra, so naslednji:

– intervjuji z različnimi navijaškimi skupinami: 89 glasov oziroma 38 % vseh glasov

– aktualne galerije in dogajanja (tekoči krogi prvenstev): 66 glasov oziroma 28 % vseh glasov

– forum: 29 glasov oziroma 12 % vseh glasov

– stvari starejšega datuma (stare galerije, KZN-ji): 25 glasov oziroma 11 % vseh glasov

– novice iz Slovenije: 22 glasov oziroma 9 % vseh glasov

– novice iz tujine: 5 glasov oziroma 2 % vseh glasov

Skupaj je bilo oddanih 236 glasov.

Stadioni: pred naslednjim krogom

November 24, 2009 by  
V kategoriji Novice, Stadionske novice

Comments Off on Stadioni: pred naslednjim krogom

Trenutna lestvica po sedmih predstavljenih stadionih – tadion Primorje, Fazanerija Murska Sobota, Športni park Nova Gorica, Spodnja Šiška Ljubljana, Mestni stadion Ptuj, Bonifika Koper in Športni park Lendava – po različnih kriterijih.

Športni park Lendava

Športni park Lendava

SKUPNA OCENA:

1. Fazanerija Murska Sobota 7

2. Bonifika Koper                    6

2. Mestni stadion Ptuj            6

2. Spodnja Šiška Ljubljana    6

2. Športni park Nova Gorica  6

6. Športni park Lendava        5

7. Stadion Primorje                3

Bonifika Koper

Bonifika Koper

IZGLED STADIONA:

1. Fazanerija Murska Sobota 7

1. Športni park Lendava         7

1. Športni park Nova Gorica  7

4. Bonifika Koper                    6

4. Mestni stadion Ptuj             6

4. Spodnja Šiška Ljubljana     6

7. Stadion Primorje                3

Mestni stadion Ptuj

Mestni stadion Ptuj

DOMAČA TRIBUNA:

1. Fazanerija Murska Sobota 8

2. Bonifika Koper                    6

2. Mestni stadion Ptuj            6

2. Spodnja Šiška Ljubljana    6

2. Športni park Lendava        6

6. Športni park Nova Gorica  5

7. Stadion Primorje                4

Spodnja Šiška Ljubljana

Spodnja Šiška Ljubljana

GOSTUJOČA TRIBUNA:

1. Bonifika Koper 7

1. Spodnja Šiška Ljubljana 7

3. Fazanerija Murska Sobota 5

3. Mestni stadion Ptuj 5

3. Športni park Nova Gorica 5

6. Stadion Primorje         3

6. Športni park Lendava 3

Športni park Nova Gorica

Športni park Nova Gorica

KAPACITETA SEDEŽEV

1. Fazanerija Murska Sobota 3.782

2. Bonifika Koper 2.683

3. Športni park Nova Gorica 2.310

4. Spodnja Šiška Ljubljana 2.308

5. Mestni stadion Ptuj 2.207

6. Športni park Lendava 2.011

7. Stadion Primorje         1.670

Fazanerija Murska Sobota

Fazanerija Murska Sobota

Povezave do predstavitve stadionov:

Športni park Lendava

Bonifika Koper

Mestni stadion Ptuj

Spodnja Šiška Ljubljana

Športni park Nova Gorica

Fazanerija Murska Sobota

Stadion Primorje

Arena Petrol Celje

Stadion Primorje

Stadion Primorje

Stadion Primorje

November 23, 2009 by  
V kategoriji Novice, Ocenjevanje stadionov, Stadioni

Comments Off on Stadion Primorje

NK Primorje iz Ajdovščine se je v vseh letih slovenske lige izkazalo kot stabilen prvoligaš, ki je na svojih tekmah gostilo številne gostujoče navijaške skupine. To je tudi edini razlog, da smo stadion Primorja uvrstili med izbrane stadione, ki jih predstavljamo na fotoultras.si. Izgled stadiona v Ajdovščini namreč ne opravičuje mesto med ostalimi slovenskimi stadioni, čeprav je res, da se Slovenija (z dvema izjemama) ne more ravno pohvaliti na tem področju.

Mesto Ajdovščina nima niti 6.500 prebivalcev, s številnimi okoliškimi vasmi pa nabere že skoraj zavidljivih 20.000 prebivalcev, kar pa je kljub vsemu dosti premalo za potencialno velik bazen navijačev. In res se na stadionu Primorja zbira zanemarljivo majhno število navijačev. Kljub temu pa je razveseljiva novica vsaj ta, da se je v teh dneh pričela prenova stadiona.

Stadion Primorje

Stadion Primorja na fotografiji iz zraka; na levi strani je glavna tribuna, na desni vzhodna nepokrita, spodaj južni del, kjer sicer ni prostora za gledalce in zgoraj severna stran, kjer so nekoč navijali domači navijači Red devils; foto: spletna stran NK Primorje

ZGODOVINA

Stadion Primorja je bil zgrajen leta 1929, ko so hoteli Italijani pridobiti na svojo stran čim več mladih, med katerimi bi lahko širili duh fašizma. Iz tistega časa je tudi pokrita tribuna. Ker je bilo igrišče ob Goriški cesti po vojni zapuščeno in neprimerno, se je aktivnost odvijala na Policah. Leta 1948 se je začela obnova današnjega igrišča, ekipa pa je medtem trenirala na travnati površini na letališču. Veliko je prispeval SGP Primorje in takratni predsednik Friderik Pavlič.

Stadion je pozicioniran na obrobje mesta v smeri proti Novi Gorici, vpet pa med letališče in pokopališče. In prav ta dva kraja sta v zgodovini dajala stadionu poimenovanja. Ob zmagah je bil stadion poimenovan kot »STADION OB LETALIŠČU«, ob porazih pa »STADION OB POKOPALIŠČU«. Domači nogometni navdušenci pa velikokrat vzpodbujajo domače nogometaše s tem, da jih usmerjajo in sicer proti »BATIČU« ali »LOKAVCU«.

Opomba: ZGODOVINA je povzeta po spletni strani NK Primorje.

OPIS STADIONA

Stadion Primorja, kot smo ga poznali do sedaj, je bil verjetno najbolj obupen stadion v višjih ligah v Sloveniji. Glavna tribuna – relikt iz preteklosti – že leta ni primerna za spremljanje nogometa v prvi ligi (Primorje tekmuje letošnjo sezono v II. ligi) . V levo stran od glavne tribune (proti severu) se je drži novozgrajena nepokrita tribuna, sektor sedišč, na katerega so nameščeni zeleni plastični sedeži z naslonjalom.

Glavna tribuna je edina nadstrešena na celotnem stadionu

Glavna tribuna je edina nadstrešena na celotnem stadionu, takoj zraven z njene severne strani pa novo zgrajena nepokrita tribuna z zelenimi sedeži

Fotografije ne morejo razkriti, kako dotrajana in neprimerna kot objekt na stadionu je glavna tribuna

Desno od glavne tribune (proti jugu – v smeri proti Goriški cesti) je manjši sektor, nekaj betonskih plošč – sektor stojišč.

Desno od glavne tribune je manjši sektor, nekaj betonskih plošč - sektor stojišč

Še naprej v smeri proti severu najdemo sektor stojišč, skorajda identičen tistemu z desne strani glavne tribune. Takoj za njo pa se že prične sektor za severnim golom.

Pred sektorjem za severnim golom je še en sektor stojišč, skorajda identičen tistemu z desne strani glavne tribune

Začetek tega sektorja je v bistvu sektor za gostujoče navijaške skupine, kletka, ki je z ograjami tudi fizično ločena od preostalega sektorja za golom. Sektor za golom sestavljajo tri betonske stopnice, na višji dve so nameščeni plastični sedeži, od katerih jih je verjetno samo še slaba polovica primerna za spremljanje tekem. Na tem mestu so nekoč navijali ultrasi Primorja – Red devilsi.

Na vzhodni strani (nasproti glavne tribune) je sektor sedišč – podaljšan po celotni dolžini igrišča. Na tej strani so tudi klopi za rezervne igralce.

Sektor sedišč na vzhodni strani stadiona

Za golom na južni strani ni nobene infrastrukture namenjene gledalcem. Na tej strani je semafor.

Južna stran stadiona

Semafor

PROJEKT

Primorje je zadnjo tekmo v jesenskem delu prvenstva proti Šentjurju odigralo tudi zadnjo tekmo na obstoječem stadionu. Gradbena dela na stadionu so se namreč že začela. Najprej bo zgrajena vzhodna tribuna, nato bo “odrezan” južni del za golom, kjer bo parkirišče, spomladi bo podoba stadiona zaokrožena z izgradnjo zahodne tribune, prenovo zelenice in s postavitvijo reflektorjev. V spomladanskem delu prvenstva bo Primorje svoje domače tekme odigralo na katerem od sosednjih, bližnjih stadionov, ki izpolnjujejo pogoje za igranje v drugi ligi.

Opomba: PROJEKT povzet po Ekipi, 7. 11. 2009.

Načrt novega stadiona v Ajdovščini

Načrt novega stadiona v Ajdovščini, vir: forum nogomanie

KAPACITETA IN OBISKANOST

Stadion Primorja ima uradno kapaciteto 3.000 gledalcev. Kapaciteta sedišč je naslednja … Glavna tribuna lahko sprejme 125 gledalcev, njen prizidek (tribuna z zelenimi sedeži) 413 gledalcev in vzhodna tribuna 800 gledalcev. Na severni tribuni smo našteli približno 330 sedežev, od tega jih je polovica neuporabnih in nevarnih za sedenje. Skupno kapaciteto sedežev smo zaokrožili na 1.670 sedežev. Na stadionu je še kar nekaj prostora, ki bi ga lahko izkoristili za stojišča (poleg že omenjenih sektorjev stojišč), čeprav za to verjetno še lep čas ne bo nobene potrebe.

Domači navijači Red devils na tekmi proti Olimpiji v sezoni 1995/96

Domači navijači Red devils na tekmi proti Olimpiji v sezoni 1995/96

Revija SNL 2008/09 navaja kot rekordni obisk stadiona številko 3.200.

Aprila 1996. leta je bilo na gostovanju v Ajdovščini skoraj 200 Goriških vrtnic, vsega skupaj pa bi naj bilo takrat v Ajdovščini menda celo 2000 pristašev Gorice. Nekdanja domača skupina Red devils je spadala med manjše skupine, njihova največja številka nam ni znana. V intervjuju z njimi (revija Ultra, št. 3, februar 1996) smo lahko prebrali, da je štela skupina sredi leta 1995 približno 70 rednih navijačev.

OCENJEVANJE

Sektor za domače navijače: ocena 4 – za kurac

Sektor za domače navijače, ki v bistvu ni v uporabi, ni bil več primeren za spremljanje tekem

Sektor za domače navijače ni bil več primeren za spremljanje tekem

Primorje organiziranih navijačev že lep čas nima. Ko so Red devilsi še navijali, so bili locirani za golom. Ta sektor je danes zapuščen in zanemarjen. Sektor ni na tribuni, temveč na dveh betonskih stopnicah in kljub temu, da stadion nima atletske steze, je dosti preveč oddaljen od igrišča. Je brez strehe, na sektorju so še vedno nameščeni sedeži, od katerih jih je polovica celo nevarnih za morebitne gledalce na tem delu stadiona. Sektor niti nima oblike, ki bi bila primerna za organizirano navijaško skupino.

Sektor za domače navijače, kjer so nekoč navijali navijači Primorja Red devils

Sektor za gostujoče navijače: ocena 3 – obupno

Sektor za gostujoče navijače je vrinjen na začetek sektorja za (nekoč aktivne) domače navijače. Pravzaprav je na istih betonskih stopnicah kot preostali sektor za severnim golom, le da je od njega fizično ločen z ograjo. Gre za pravo navijaško kletko s tremi betonskimi stopnicami. Za ta sektor je težko najti kakšno dobro besedo.

Navijaška kletka

Izgled stadiona: ocena 3 – obupno

Kar je pozitivnega na stadionu, so tribune na vzhodni strani stadiona in prizidek glavne tribune. Ostalo so stare, strošene tribune, nekatere celo žaljive za obiskovalce stadiona, še posebej, če so prisiljeni spremljati nogomet iz tistih tribun. Res je bil skrajni čas, da stadion v Ajdovščini pokaže drug, nov obraz.

Nekdanji sektor za domače navijače mestu in klubu ni mogel biti v ponos

Nekdanji sektor za domače navijače mestu in klubu ni mogel biti v ponos

Del pokrite glavne tribune

Del pokrite glavne tribune

Skupna ocena: ocena 3 – obupno

Obstoječi stadion Primorja je izjema v slovenskem prostoru – v negativnem smislu. Posamezni vaški klubi v četrtih ligah imajo lepe in funkcionalne stadione v primerjavi z ajdovskim. Veseli nas dejstvo, da so se gradbena dela na stadionu že pričela in da bomo po dokončani prenovi ajdovskemu stadionu lahko pripeli neprimerno boljšo oceno. Resda ne bodo tribune na vseh štirih straneh, resda ne bo stadion po obiskanosti pokal po šivih, a ljubitelji nogometa v Ajdovščini in gostujoči navijači si zaslužijo spremljati nogomet na človeka dostojnem stadionu.

Prizidek glavne tribune z druge strani

Stadion Primorja vsaj s strani infrastukture čakajo v kratkem precej boljši časi

Fotografije Gorgon s tekme proti Kopru

November 22, 2009 by  
V kategoriji Novice

V fotogalerijo smo dodali fotografije Gorgon s tekme med Nafto in Koprom. Povezava do fotogalerije.

Prvoligaški vikend

November 20, 2009 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Prvoligaški vikend

GREEN DRAGONS

Končno fuzbal!

V soboto, nas po krajšem premoru čaka tekma naše Olimpije na “domačem štadionu”. Dobimo se tam kot vedno na domačih tekmah in sicer ob 12:30 uri. Tekma je ob 14:00. Pričakujemo dobro udeležbo, obvestite se med sabo in pridite že na zbor! Pridite na zbor pravočasno, s seboj imejte tudi kakšen zvarek, ki dobro steče po grlu.
Olimpija igra. Drugače pa proti Dravi. Ampak pomembno je, da igra Olimpija, ne glede na nasprotnika! Obvestite se med sabo in se vidimo na tekmi!
Na tej tekmi se bo delal popis vseh prisotnih! Zakaj? Lahko, bi vam bilo jasno, toda vseeno več o tem v naslednjih dneh…

VSI ZA ŠAMPIONE ZELENE!

Povzeto s spletne strani www.green-dragons.com

VIOLE MARIBOR

Tekma z Interblockom odpovedana!

Kot poroča spletna stran našega kluba, je sobotna tekma 18.kola državnega prvenstva med Mariborom in Interblockom zaradi bolezni gostov odpovedana. Točen termin tekme bo javljen naknadno. Več o novici na spletni strani NK Maribor: povezava.

Povzeto po spletni strani www.violemaribor.com

GORGONE

Tekma v Lendavi med Nafto in Koprom bo v soboto, 21. 11. 2009 ob 14. uri.

CELJSKI GROFJE

Opozorilo: tekma bo v nedeljo, in ne v soboto, kot je pomotoma zapisano na plakatu.

Povzeto po forumu Celjskih grofov (povezava do spletne strani CG)

Objavljamo fotogalerijo iz tekme dodatnih kvalifikacij med Slovenijo in Rusijo v Mariboru

November 19, 2009 by  
V kategoriji Novice

Objavili smo fotogalerijo iz tekme dodatnih kvalifikacij za Svetovno prvenstvo med Slovenijo in Rusijo v Mariboru. Galerijo z video posnetkom najdete tukaj.

Dodane fotografije s tekme Mura 05-Aluminij

November 18, 2009 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Dodane fotografije s tekme Mura 05-Aluminij

Dodali smo fotografije z zadnje Murine domače tekme. Zaradi bojkota navijanja tudi ta edina iz navijaškega vidika potencialno dobra ligaška tekma ni bila zanimiva. Povezava do fotogalerije

Iz arhiva: Slovenija-Poljska

November 15, 2009 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Iz arhiva: Slovenija-Poljska

V fotogalerijo smo dodali fotografije s septembrske tekme med Slovenijo in Poljsko, ki je bila odigrana v Mariboru. Povezava

Naslednja stran »