Zanimivosti: Reading : Fotoultras

Zanimivosti: Reading

April 28, 2010  
V kategoriji Novice, Zanimivosti

Sem lastnik puba 10 metrov vstran od domačega vhoda našega kluba. To pomeni, da je bil moj pub kraj, kjer se je zbirala domača firma pred tekmami. Sam niti ne maram nogometa, ampak to nima veze. Ne bom vam povedal kdo sem, ali od kod prihajam. Preveč rad imam svoj pub in svojo licenco. No, zdaj ko smo to obdelali, bi vam rad povedal nekaj, kar se je zgodilo pred kratkim.

Bila je normalna sobotna tekma proti Readingu. Z vsem spoštovanjem do njih, jaz jih nisem ravno smatral za grožnjo, čeprav je njihovemu moštvu šlo kar dobro v ligaškem tekmovanju. Pred tekmo je bil pub poln standardnih fantov, nekaj ljudi pa je bilo na vhodu, ki so skrbeli, da ni vstopil nihče, ki ne bi smel. Vse je bilo kot običajno, z ogrevanjem pred tekmo, prepevanjem in takimi stvarmi. Okrog 14.50 so se vsi odpravili na tekmo in mi omogočili nekaj ur miru pred standardno in moram reči tudi profitabilno, sobotno nočjo po tekmi.

Med tekmo sem dobil običajni obisk s strani lokalne policije, ki me je zasliševala v zvezi z vsako težavo, ki so jo imeli, ali ki so jo še pričakovali. Ob tej priložnosti so mi povedali, da se je začelo dogajati v centru. Readingovi so se razdelili v majhne skupinice in povzročali težave. Do zdaj niso še nikogar aretirali. Opozorili so me, da bi po tekmi znalo biti napeto, čeprav jih bodo zadržali na stadionu toliko časa, da se naši zberejo spet v tem pubu, ali da se razkropijo. Okrog 16.00 je vstopil inšpektor in mi povedal, da so se Readingovi pogovarjali preko walkie-talkiejev in koordinirali in usklajevali njihove načrte in gibanje. To je pomenilo, da so vse te majhne skupinice pravzaprav ena velika skupina, ki je planirala nekaj velikega po tekmi, čeprav policija še ni vedela, kaj točno načrtujejo. Potem je še rekel, da imajo še več policistov pripravljenih v okolici stadiona in da me bo obvestil, če se bo še kaj takega zgodilo.

Počasi me je začelo skrbeti. Moj pub je majhen, ampak je moj. Čeprav bodo policaji skušali to preprečiti, obstaja vedno možnost, da bo nek debil vrgel steklenico skozi okno in to je sedaj zadnje,kar potrebujem. Druga stvar, o kateri sem premišljeval je ta, da če jim preglavice povzroča tako majhen klub kot je Reading, kaj se potem dogaja pri večjih klubih. Ker je moj pub v bližini vhoda na stadion, sem v bistvu glavna tarča in čeprav sem tukaj že zelo dolgo časa, se nikoli ne navadim na take stvari. Vse, kar sem lahko storil je to, da sem čakal in upal, da se bodo policaji spravili skupaj.

Po tekmi, ki se je mislim da končala neodločeno, so domači takoj prišli v pub, ki je bil v trenutku poln. Po desetih minutah so prišli trije policisti in mi rekli, naj spustim rolete in zaklenem vrata, ker hočejo Readingovi navijači uničiti moj pub. Policisti so jih slišali, kako se pogovarjajo po radiu, kako so planirali pot po mestu in proti stadionu, da bi vdrli v moj pub. Seveda so se vsi fantje razjezili in čeprav se je policaj trudil, da bi jih umiril, mu to ni uspelo. Ni šans, da bi dopustili, da nekdo uniči njihov pub, še posebej, če bodo oni zaklenjeni v njem. Zato so oddrveli iz puba v mesto iskat Readingove navijače. Ti se niso zavedali, da je njihov plan uničen in da se bodo kmalu soočili z okrog 70 razjarjenimi lokalnimi navijači.

Policija je seveda želela obvladati situacijo. Očitno so blokirali ulice, tako da so naši fantje ostali ujeti na enem mestu, dokler se niso pomirili. V tem času se je Readingovim uspelo otresti policije, vsaj tako sem slišal, nato so se zbrali v eni od večjih trgovin. Lastnik trgovine se je verjetno spraševal, kaj za vraga se dogaja, ko se je nenadoma okrog 100 nogometnih navijačev pojavilo v njegovi trgovini.

No, kakorkoli, očitno so se vodje Readingovih odločili, da se bodo umaknili iz centra mesta. Odšli so v pub tik zraven železniške postaje. Moj prijatelj, ki je lastnik tega puba, mi je povedal, da so prihrumeli v pub, napadli skoraj vsakega gosta, razbili vse v 10. sekundah in odšli, preden je lahko storil karkoli. Kot si verjetno lahko predstavljate, je totalno ponorel, predvsem na policijo, ko je le-ta končno prispela, ker jih niso zasledovali, čeprav so vedeli, da imajo nekaj za bregom. Vse kar je policija hotela, je to, da jih spravijo čim prej na vlak in iz mesta. Naj vas spomnim, da še zdaj ne ve, da so pravzaprav hoteli razbiti moj pub in ne njegovega. To ga bo šele razpizdilo.

Vir: Dougie & Eddy Brimson: Everywhere we go (Behind the Matchday Madness); 1996

Za kuracSlaboPovprečnoZelo dobroUltra (2 glasov, povprečje: 5.00 od 5)
Loading...
Tukaj je lahko vaš oglas

Komentarji

Comments are closed.