Koreografije : Fotoultras

Koreografije

April 25, 2010  
V kategoriji Novice, Ultrapedia

Ultras koreografije pred letom ’70 so bile v slogu nekaterih regionalno popularnih Italijanskih tradicij. Na primer, Napolitani so bili znani po močnih petardah, s katerimi ustvarijo zelo vneto atmosfero, včasih celo nevarno. Uporaba te pirotehnike se je postopoma povečala – s predstavitvijo nekaterih pirotehničnih stvari in barvnih dimnih bomb, kar je pomenilo pozdrav in vzpodbudo ekipi, ko je vstopila na igrišče. Druga koreografija, ki so jo ultrasi koristili za vzpodbudo svojemu moštvu, so bile slike, na katerih so prikazovali smrt rivalnega moštva, šaljade itd. Italijani so za inspiracijo uporabljali tudi angleški stil z dvigom njihovih šalov ob istem času in s tem so naredili vizualne efekte. Ta specifični stil, ki so ga prvi uvedli Angleži, je postal pomemben element koreografij, kasneje pa je postal značilen del ultras fenomena.

S ciljem ustaviti povečano nasilje proti koncu sedemdesetih, ko je bil ubit navijač Lazia Vincenzo Paparelli, je policija prepovedala ultrasom vstop v stadion z različnimi topimi predmeti. Čeprav to pravilo ni bilo popolnoma spoštovano, je pomenilo oviro za izvedbo koreografij. Ultrasi so morali vnesti nekaj inovacij v izvedbo in izpeljavo koreografij. V tem obdobju do druge polovice 80. let je ultras fenomen prešel tudi v nižje lige, tako da je vsako moštvo (iz serie A do serie C/2) imelo eno ali več organiziranih navijaških skupin. Rivalstvo in tekmovalni duh med tribunami so bili izraženi predvsem skozi inovativno koreografijo. Z dobro pripravljeno koreografijo so imeli ustvarjalci velik vpliv in to so bili razlogi za moč in ponos ustvarjalcev. Zato ni presenečenje, da so bile najlepše koreografije narejene in izvedene predvsem na derbijih. Te koreografije, iz vidika ultrasa, so predstavljale glavno atrakcijo tekme, ki so jo pripravljali veliko časa (poleg veliko porabljenega časa pa tudi denarja …). Da bi lažje shajali in naredili še lepše koreografije, so začeli s svojo produkcijo in prodajo navijaških artiklov z logom skupine, kateri pripadajo. V cilju, da bi naredili koreografije vse lepše in lepše, so bili uporabljeni tudi drugi materiali. Na primer tisoči in tisoči balonov v barvi moštva. Uporabili so tudi velike role barvnega papirja, ki so bili razviti od spodnjega dela tribune pa vse do zgornjega dela, konfeti, role trakov, ki so jih vrgli na igrišče, obarvani kartoni, ki so naredili kromatične vizualne efekte itd. Skupine so sčasoma naredile nove zastave in transparente, nato pa so se pojavile ogromne zastave, ki so bile oblikovane za sektor ali celo za celo tribuno. Prvi, ki so to uporabili, so bili navijači Sampdorie in Torina v sezoni 1982/1983. V začetku 90. so bile te velike zastave uporabljene za bolj impresivne koreografije, ki so postale vrhunske.

Koreografije so postale lepše in lepše. Tukaj imamo nekaj odličnih primerov:

  • Genoa – Sampdoria (1992/1993): 2 enormni krpi blaga (ena rdeča, druga modra), ki sta se uporabljali kot “zavesi”, sta bili dani na železne kable, nato pa so ju premikali med blokoma. Na začetku je zavesa pokrila celo tribuno in s še eno parolo je bila predstavljena koreografija. Na začetku so pokazali prometni znak (delo na cesti) in nato se je pojavilo sporočilo eno za drugim: »Oprostite za težave, mi delamo za vas«, »Malo potrpežljivosti in boste videli«, »Skoraj smo pripravljeni«, »Še malo in …«, »In zdaj je napočil trenutek«. Šov se je praviloma začel, ko se je odmaknila zavesa: zgornja tribuna je bila uporabljena kot ozadje, ki so ga tvorili navijači z belimi kartoni, medtem ko je spodnja tribuna ustvarjala morje, katerega valovi so bili ustvarjeni s horizontalnimi modrimi in rdečimi trakovi. Na sredini je bilo »plovilo« in na desni strani svetilnik, simbol mestnega pristanišča Genove. Zadnje sporočilo je bilo nekaj v tem smislu: »Kot naši vojaki, ki so bili glavni na morju, tako smo mi glavni na štadionu«.

  • Milan – Brescia (1993/1994): Proslavljanje naslova prvaka. Ko so igralci Milana vstopili na igrišče, je spodnji del tribune razvil veliko krpo blaga, na kateri je bil narisan simbol skupine, ki je naredila koreografijo in na sredini je bilo narisano moštvo Milana v obliki karikatur. Na zgornji tribuni je bilo tisoče ljudi razdeljeno v tri sektorje, kjer so z obarvanimi kartoni naredili italijansko zastavo. Po nekaj minutah se je koreografija spremenila, del med spodnjim in zgornjim delom tribune je s kartoni razvil sporočilo »Champions«.

Drugi primeri dokazujejo, da se da vedno najti novitete v koreografijah in dokler njihova domišljija ne pozna meja, smo lahko prepričani, da lahko iz tega vidika od ultrasov pričakujemo še več.

Pripravil: ZOO; vir: www.ultrasspirit.com

Za kuracSlaboPovprečnoZelo dobroUltra (4 glasov, povprečje: 5.00 od 5)
Loading...
Tukaj je lahko vaš oglas

Komentarji

Comments are closed.