Anketa: Na katerem stadionu naj v prihodnje igra reprezentanca?

January 31, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Anketa: Na katerem stadionu naj v prihodnje igra reprezentanca?

Anketno vprašanje, na katerega ste lahko odgovarjali od 16. januarja, je bilo: Stadion, na katerem bo v prihodnje igrala tekme slovenska reprezentanca, je naj: 1) Ljudski vrt Maribor, b) Stožice Ljubljana, c) drug stadion; ne vem; me ne zanima.

Rezultati ankete:

  • Ljudski vrt Maribor – 59 glasov oziroma 50 % vseh glasov
  • Stožice Ljubljana – 50 glasov oziroma 42 % vseh glasov
  • Drug stadion. Ne vem. Me ne zanima. – 10 glasov oziroma 8 % vseh glasov

Oddanih je bilo 119 glasov.

Maribor: Slovenija-Rusija, SKV 2010

S prednostjo 8 % glasov je bilo največ glasov namenjenih Ljudskemu vrtu. Glavni razlogi so zagotovo zelo dobre predstave slovenskih nogometašev, težko primerljive z igrami in končno uvrstitvijo na lestvici prejšnjih kvalifikacij za Evropsko prvenstvo 2008, ki je bilo v Avstriji in Švici. Zelo pomembni dejavniki so bili še večkrat razprodan Ljudski vrt, izjemno vzdušje in dobra organizacija navijanja. Zagotovo je bilo v prvih dveh možnih odgovorih oddanih tudi več subjektivnih glasov za Maribor/Ljubljano oziroma proti Mariboru/Ljubljani, ki zamegljujejo objektivnost odgovorov. So pa vsekakor pomemben dejavnik izbire za “boljši” stadion.

Ljubljana: Slovenija-Danska, SKV 1998

Mladi navijači verjetno dobrih navijaških predstav na ljubljanskem Bežigradu ne pomnijo, nam starejšim pa so te slike še vedno zelo žive. Prejšnje kvalifikacije na celjski Areni Petrol so bile navijaško gledano izredno slabo oddelane, zato se Arene Petrol v tem kontekstu ne bomo spominjali z nostalgijo. Mariborske Viole nimajo nič proti morebitni selitvi tekem v Stožice, nas pa vsekakor skrbi trenutno slaba kondicija Green Dragonsov na nogometnih tekmah. Upamo in verjamemo, da bodo v ljubljanski skupini do takrat že strnili vrste, da organizacija in izvedba tekem ne bi trpeli iz vidika kakovosti. Bo pa vsekakor vse močno povezano tudi s kakovostjo igre slovenske reprezentance v naslednjih kvalifikacijah.

Celje: Slovenija-Belorusija, EKV 2008

Teoretično bi bila možna še ena opcija – Stožice in Ljudski vrt hkrati, za kar pa v praksi skorajda ni možnosti. Drugi stadioni glede na stanje infrastrukture ali stanja nogometa ter vzdušja trenutno ne pridejo v poštev. Ampak gremo lepo po vrsti – najprej Južna Afrika.

Čaka vas že novo anketno vprašanje.

Revija Ultra: Derbi

January 30, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Revija Ultra: Derbi

Vir: revija Ultra, št. 2, maj 1995

Kotiček za navijače – 29. številka

January 29, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Kotiček za navijače – 29. številka

Datum izida: 24. junij 1992

Gorgone na tekmi v Lendavi proti Naklu (1995/96)

January 28, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Gorgone na tekmi v Lendavi proti Naklu (1995/96)

V fotogalerijo Gorgon smo dodali nekaj fotografij s tekme Nafta-Naklo. Povezava do fotogalerije.

Black Gringos: Mura-Lyngby (1996/1997)

January 27, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Black Gringos: Mura-Lyngby (1996/1997)

Objavili smo fotogalerijo Black Gringosov s tekme II. predkroga pokala UEFA iz sezone 1996/1997. Povezava do fotogalerije BG.

Kotiček za navijače – 28. številka

January 26, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Kotiček za navijače – 28. številka

Datum izida: 17. junij 1992

Intervju z Violami na sportalu

January 25, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Intervju z Violami na sportalu

Danes je bil na sportalu objavljen intervju z navijaško skupino Viole Maribor. Intervju lahko v celoti preberete na Sportalu.

Stadion

January 25, 2010 by  
V kategoriji Novice, Ultrapedia

Comments Off on Stadion

Športno prizorišče s prostori za gledalce, na katerem se prirejajo športna tekmovanja in manifestacije. Na nogometnem igrišču je lahko naravna ali umetna trava, običajno pa so okrog igrišča steze in druga oprema za atletiko. Prve stadione so zgradili v antični Grčiji. Okrog igrišča so gradili tribune različnih oblik. Najbolj znani antični stadioni so bili v Olimpiji, Delfih, Miletu in v Atenah. Antični stadion v Atenah so zgradili leta 330 pred našim štetjem, obnovili pa leta 1896 ob prvih Olimpijskih igrah moderne dobe. Moderni športni stadioni so grajeni po vzoru na antične stadione in rimske amfiteatre. Glede na namen so različnih oblik, nogometni stadioni pa so običajno v obliki elipse ali podkve. Običajno jih zgradijo za velika športna tekmovanja (olimpijske igre, svetovna prvenstva, evropska prvenstva ipd.). Stadione projektirajo in gradijo po zelo ostrih kriterijih, ki jih za nogomet določata FIFA in UEFA, za olimpijske igre pa Mednarodni olimpijski komite. V sklopu stadiona se razen igrišča in tribun na osrednji tribuni nahaja še častna loža, pod tribunami pa so praviloma še prostori uprave stadiona, slačilnice, dvorane za trening, skupni prostori, ostali prostori za varnostno in zdravstveno osebje, pogosto pa tudi manjši hoteli, gostinski, poslovni objekti, prostori s trgovsko vsebino in drugo. Na stadionu so tudi semafor in reflektorji. Ob stadionu se običajno nahajajo še pomožna igrišča in druge vsebine zanimive za športnike in obiskovalce. Najbolj znani olimpijski stadioni so v Atenah, Londonu, Stockholmu, Parizu, Berlinu, Amsterdamu, Los Angelesu, Helsinkih, Melbourneu, Rimu, Tokiju, Seulu, Sydneyu, Ciudad de Mexicu, Munchnu, Montrealu, Moskvi itn. Najbolj znani stadioni so: Maracana (Rio de Janeiro), G. Meazza (Milano), Santiago Bernabeu (Madrid), Hampden Park  (Glasgow) itn.

Vir: povzeto po Nogometnem leksikonu, Zagreb (2004)

Največja slovenska nogometna stadiona sta Arena Petrol v Celju (13.006 – povezava) in Ljudski vrt v Mariboru (12.514 – povezava). Kot največja stadiona v Sloveniji navaja spletna stran World Stadiums stadion v Planici in stadion v Krškem (povezava). Stadion namenjen smučarskim poletom bi naj imel kapaciteto 37.000 gledalcev (trenutno ga prenavljajo), stadion v Krškem pa 16.000 gledalcev. Slednji poleg nogometa gosti tudi dirke v speedwayu.

Trije največji stadioni na svetu so v ameriškem Indianapolisu (speedway), ki lahko sprejme 250.000 gledalcev, v Tokiju (konjske dirke), ki lahko sprejme 223.000 gledalcev in stadion v Shanghaiju (moto šport), ki lahko sprejme 200.000 gledalcev (povezava). Trije največji nogometni stadioni so v indijski Calcutti (120.000 gledalcev), mehiškem Ciudad de Mexicu (105.064) in v iranskem Teheranu (100.000). Nekoč največji stadion Maracana (danes se imenuje Mario Filho) v Riu de Janeiru lahko danes sprejme 87.101 gledalcev, njegova prvotna kapaciteta je bila 199.850 gledalcev. Največji obisk pa 183.341 gledalcev leta 1969 na tekmi med Brazilijio in Paragvajem (vir: Nogometni leksikon).

Zanimivosti: Izbor naj fotografije Ćao Tifo (junij 1991)

January 24, 2010 by  
V kategoriji Novice, Zanimivosti

Comments Off on Zanimivosti: Izbor naj fotografije Ćao Tifo (junij 1991)

Navijaška revija Ćao Tifo – prva številka je izšla aprila 1990, ki je bila zelo popularna na področju nekdanje Jugoslavije, je v junijski številki (leto 1991) razglasila tri najboljše fotografije tistega meseca, ki so prišle v uredništvo revije. Avtorji nagrajenih fotografij so bili bralci revije. Pripadal jim je tudi honorar – za 1. mesto 1.500 dinarjev, za 2. mesto 1.000 dinarjev in za 3. mesto 800 dinarjev.

Nagrajene fotografije

3. mesto – fotografija policista med tekmo Crvena zvezda-Bayern; avtor N. Đurković iz Beograda

2. mesto – fotografija skupine United Force med tekmo Rad-Hajduk; avtor: Supa iz Beograda

1. mesto – prizor s tekme Crvena zvezda-Bayern; avtorica: K. Ćorković iz Beograda

Dodane fotografije s tekme Slovenija-Belorusija

January 23, 2010 by  
V kategoriji Novice

Comments Off on Dodane fotografije s tekme Slovenija-Belorusija

Slovenska nogometna reprezentanca je 12. septembra 2007 v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici leta 2008 na celjski Areni Petrol odigrala tekmo proti reprezentanci Belorusije. Fotografije si lahko ogledate s klikom na povezavo. V fotogaleriji je tudi nekaj amaterskih videoposnetkov navijanja s te tekme.

[fotoultras]pr8P9by-0OU[/fotoultras]

Naslednja stran »